BONFOI – GEWICHTLOOS

Artiest info
Website
 
Label: Bonfoi Productions
 

‘Bonfoi’ is de artiestennaam van de Nederlandse muzikant Klaas-Jan Kok die de liedjes voor zijn debuutplaat “Gewichtloos” in een kamertje in de buurt van Rome heeft geschreven tijdens de isolatieperiode veroorzaakt door de coronapandemie. Hij is afkomstig uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel (West-Friesland) maar hij woont in Rome samen met zijn Italiaanse vriendin Alessia Olivari. Hij werkt er dagdagelijks als docent en verdient een centje bij als fietsgids voor touristen die de Italiaanse hoofdstad al rijdend op een tweewieler willen ontdekken.

Zijn muzikale werk situeert zich in de richting van kleinkunst en Nederlandstalige chansons met verhalende luisterliedjes die poëtische teksten herbergen. Voor de instrumentatie bij de dankzij crowdfunding tot stand gekomen plaatopname in de ‘TotoSound Recording Studio’ in Rome deed hij een beroep op Italiaanse muzikanten. Zo speelt Toto Giornelli op basgitaar, Marco Maracci op drums, synthesizer en percussie en Livia De Romanis op cello bij de openingstrack “Tijdloos” en de nummers “Aan En Uit”, “Even Dit”, “Maar” en “Getijde II”. We horen ook viool- en altvioolklanken gespeeld door Fabiola Gaudio en Camila Sánchez in de liedjes “Aan En Uit”, “Maar” en Getijde II”.

Er is in enkele liedjes ook blazerswerk te horen gespeeld door Mario Vallesi op trompet en Federico Pascucci op altsaxofoon en klarinet, terwijl Mirko Ceccaroli op accordeon speelt bij het nummer “Zonder Zicht”. Klaas-Jan Kok zingt natuurlijk alle nummers en speelt daarbij op akoestische gitaar. Hij speelt ook op trombone bij de songs “Tijdloos” en “Zonder Zicht” en op piano bij het akoestische liedje “Gisteren”.

Op de audiovideo’s bij dit verhaal bieden we twee liedjes uit dit album aan ter kennismaking met het werk van ‘Bonfoi’: eerst hoort u “Het Kleine” gevolgd door de song “Gisteren”. Vermits het op het album “Gewichtloos” vooral over sfeervolle luisterliedjes gaat is de muzikale omlijsting sober en akoestisch gehouden. Dergelijke platen worden de laatste jaren nog nauwelijks gemaakt, dus valt ‘Bonfoi’ met zijn album op tussen het grote muzikale aanbod dat ons dezer dagen weet te bereiken.

(valsam)